WIĘCEJ NIŻ SUSHI

W NABE dbamy o to, aby przygotowanie produktów oraz efekt końcowy jakim jest nasze sushi było wyjątkowe. Przykładamy ogromną wagę do jakości produktów i wykorzystania ich w całości.

SHARI

しゃり

Czyli to co najważniejsze w sushi – ryż i jego zaprawienie. Sprowadzany do NABE ryż odmiany Yumenishiki zaprawiany jest naszą autorskim połączeniem 3 wyjątkowych japońskich sezonowanych octów ryżowych (Hon Kotobuki, Yokoi Kohaku-su oraz Edo tannen-su), soli morskiej (również z Japonii) oraz dodatku cukru. Dzięki temu ryż ma niezwykły smak i nieco ciemniejszą barwę oraz jest dużo lżejszy. Świetnie podkreśla smak ryb i owoców morza oraz pozostałych składników z którymi go komponujemy. Nasze shari jest całkowicie gluten free.

Szczególną uwagę i czas poświęcamy przygotowaniu wszystkich naszych produktów, z których komponujemy sushi.

ŁOSOŚ

さけ

Zaraz po tym, jak wszystkie ości zostaną usunięte, nacieramy go solą morską Maldon, dzięki czemu smak jest dużo bardziej wyraźny, struktura zwarta i mniej tłusta.

TUŃCZYK

マグロ

Zarówno odmianę Yellowfin jak i Bluefin pozyskujemy od dostawców, którzy odławiają je w sposób zrównoważony i kontrolowany. Staramy się, wywierać nacisk na to, aby każdy przygotowywany był metodą Ikejime (活け締め), która jest najbardziej humanitarną.

OKOŃ MORSKI

Tą niewielką rybę przygotowujemy sezonując ją metodą kombu jime (昆布締め) tj. owijamy w liście glonów kombu uwalniające naturalne umami oraz zmieniające strukturę mięsa.

KREWETKI

エビ

Świeże krewetki blanszowane są we wrzątku, a następnie trafiają do lodowatej kąpieli by uzyskać unikalną strukturę i zachować pełen smak. Każda krewetka zaraz przed podaniem marynowana jest w sake.

OŚMIORNICA

たこ

Po oczyszczeniu, ośmiornicę masujemy ją z solą, a następnie blanszujemy odpowiednio dobierając temperaturę. Następnie gotujemy w wywarze, aż do osiągnięcia pożądanej tekstury i powoli wystudzamy.

Sushi Chefowie w NABE mają ponad dekadę doświadczenia oraz odbyli liczne szkolenia i warsztaty zgłębiając wiedzę, zdobywając doświadczenie i zrozumienie kultury Japonii.

NIKIRI SHOYU

煮切り醤油

To sos sojowy który przygotowujemy redukując go z mirinem i sake. Jest nieco słodszy, ale dużo bardziej esencjonalny i zbalansowany. Otrzymujecie go w restauracji jak i przy zamówieniach w dostawie. Ponieważ sos jest gęsty stosuj go znacznie mniej niż zwykłego sosu sojowego.

SOS KABAYAKI

蒲焼

Nasz sos kabayaki jest gęsty i celowo lekko przypalany, aby osiągnąć głębię smaku, dymne nuty oraz lekką goryczkę.

VEGAN MAYO

マヨネーズ

Przygotowywany przez naszych chefów wege mayo z dodatkiem sosu sojowego i nut cytrusowych świetnie komponuje się z propozycjami wegetariańskiego sushi. Jest też bazą do autorskich wersji yuzu, tobiko i spicy mayo.

SÓL JAPOŃSKA

W naszej kuchni często pojawia się również japońska sól morska, jest znacznie delikatniejsza, zawiera znacznie więcej minerałów i cudownie komplementuje nasze produkty i dania.

To tylko część z wyróżników jakie znajdziesz w NABE.
Odwiedź nas i odkryj własne. Zapraszamy.